De enklaste och bästa tipsen för mer energi

Trötthet har blivit vår tids stora folksjukdom. Allt fler diagnostiseras med kronisk trötthet och sjukskrivningarna haglar. Vad beror det här på? Hur får man energi? Och vad innebär egentligen energi? Frågar du en kvantfysiker så kommer han att förklara det så här:

“Allting består av energi och information. Det enda som skiljer dig från ett träd är mängden energi och informationen som i era celler. I skolan har vi fått lära oss att de minsta partiklarna är de som atomen består av: neutroner, protoner och elektroner. Faktum är att det finns ännu mindre partiklar: kvarkar, bosoner och leptoner. Dessa kallas för elementarpartiklar och enkelt förklarat så är de vibrerande strängar”

Om vi i grunden består av strängar som vibrerar i olika frekvenser - hur kan vi använda den informationen för att få mer energi och förbättra vår hälsa? Inom österländsk medicin har man i tusentals år pratat om energi. Inom yoga, qigong, ayurveda och kinesisk medicin pratar man om energier. Även inom shamanism i nord-/sydamerika pratar man om energier. Går det verkligen att förkasta detta som “icke vetenskapligt”? Eller kan vi kombinera det med modern vetenskap och forskning för att bota den utbredda tröttheten i samhället?

Frågar du en läkare idag vad orsaken till trötthet är skulle de börja prata om signalsubstanser som melatonin eller brist på utsöndring av kortisol från binjurarna. Det stämmer till 100 procent, men frågan är varför det är så? Varför utsöndrar kroppen dessa ämnen? Varför har vi kört slut på våra binjurar?

Tittar du på vad personer som har mycket energi gör så kan man se vissa mönster:

1. Låt inte tröttheten styra

Trötthet är en känsla och känslor är signaler från kroppen. Vi människor har, till skillnad från djur, förmågan att sätta oss över våra känslor och ignorera dem. Det är vår största styrka men också vår största utmaning. Vissa människor är extremt bra på att ignorera sina känslor, andra styrs väldigt mycket av dem. Börja lyssna på signalerna kroppen skickar, förstå dem men låt dem inte styra dig fullt ut. Du har alltid mer att ge!

2. Lär känna din kropp

Trötthet kan ofta vara en signal från kroppen att den vill att vi ska göra något. För många är det faktiskt att vi ska vila. För vissa människor har trötthet blivit en försvarsmekanism för att kroppen ska “slippa” göra det som är jobbigt. Vi borde gå till gymmet och träna, men vi säger till oss själva att vi inte orkar. Det blir ett försvar från kroppen - kroppen vill inte slösa på energi i onödan. Börja förstå vad din trötthet beror på - är det så att du kört för hårt eller är det helt enkelt din kropp som försöker spela dig ett spratt?

3. Syresätt kroppen

Vi klarar oss endast i några minuter utan syre. Syre är en förutsättning för liv och för att bli av med din konstanta trötthet. Celler som har tillgång till syre kan vara upp till 20 gånger mer effektiva när det gäller att skapa energi. Om vi inte andas fullt ut, rör på oss och får igång cirkulationen i kroppen får inte alla celler tillgång till syre. Utan syre fungerar inte kroppens förbränning optimalt - och vi får mindre energi.

Boosta din dagliga energi

  • Lär dig mer om vad som påverkar din energinivå
  • Mät faktorer kopplade till trötthet
  • 33 olika blodmarkörer
  • Kost och livsstilsråd för mer energi
Läs mer
Hälsoplan Energi illustration

4. Drick vatten

Vi klarar oss bara i några dagar utan vatten. Kroppen består till 60% av vatten och vatten är en förutsättning för transport av ämnen genom kroppen. Om vi har vätskebrist fungerar dessa processer sämre och slutar till slut att fungera. Det handlar inte bara om att dricka vatten, utan att också äta mat som innehåller vätska. En alltför ensidig kost utan vätskefyllda grönsaker kommer att bidra till en eventuell vätskebrist.

5. Ät näringsrik mat

Näringsrik mat är en förutsättning för att minska trötthet och få mer energi. Vitaminer och mineraler finns naturligt i livsmedel av olika färger med olika smaker. Om du äter för mycket processad mat med konserveringsmedel eller mat som blivit kraftigt upphettad förstörs mycket av näringen. Lägg därtill att maten idag är mer näringsfattig än någonsin till följd av näringsfattiga jordar, konstnäring och snabbväxande grödor.

6. Gör av med din energi

En stor anledning till att människor lider av trötthet i dagens samhälle är att vi människor går runt och är stressade helt i onödan. Stress aktiverar vårt uråldriga överlevnadssystem. En person som går runt och oroar sig och har en hög inre stress kommer att få väldigt svårt att göra av med sin energi fullt ut. Att träna kommer bli utmanande och jobbigt - för kroppen gör allt den kan för att överleva. Överleva är lika med att spara på energi, eftersom det troligtvis kommer tuffa tider där energin kommer behövas. För 10 000 år sedan hade det kunnat innebära svältperioder. För en björn som ska gå i ide innebär det en vinter helt utan mat. Ett tecken på en person som har svårt att göra sig av med sin energi: övervikt.

 

Vi på Smart Labz tror att om vi tittar på hur energirika människor gör och kopierar deras strategi så kan vi få samma resultat. Strategin behöver självklart anpassas utifrån varje individ. Framgång lämnar ledtrådar - också när det gäller en god hälsa. Vi vill hjälpa människor att sluta se ohälsa och sjukdomar som en slump och prata om att alla människor kan ha en hälsa i världsklass - det handlar om att börja ta ansvar.