Hur ett blodprov förändrade mitt liv

 

Jag har i hela mitt liv haft problem med sjukdomar. Från det att jag var två år gammal så började jag få problem med öroninflammationer flera gånger om året. Ett av mina tidigaste minnen i livet är när jag ligger hemma i min säng och gråter för att det gör så ont i öronen. När jag började skolan hade jag problem att gå upp i vikt, och jag har alltid blivit retad för att jag är smal. Jag hade väldigt ofta hemska halsinfektioner (halsfluss) och åt antibiotikakurer flera gånger om året fram tills det att jag kom upp i tonåren. Då började jag få vanliga virusinfektioner/förkylningar minst 1 gång per månad. Jag hatade att vara sjuk. Jag blev en fullständig hypokondriker och mina kompisar brukade hosta på mig med flit för att retas. Jag opererade bort halsmandlarna och det blev lite bättre, men jag hade fortfarande problem med acne, torr hud och IBS (stressmage) - listan var lång. 

Under dessa år tog jag så många olika typer av tester via vårdcentralen att jag tappat räkningen. Trots att jag hade uppenbara besvär var det väldigt sällan några avvikande provsvar. Jag litade blint på att läkaren visste vad som var bäst för mig, och hade ingen aning om att det fanns tester som de inte tagit. Jag hade fortfarande inget svar på:

 • Varför jag ofta hade väldigt låga järnvärden
 • Varför jag hade blodbrist/anemi och därmed inte fick lämna blod
 • Varför jag ofta kände mig trött

När jag i februari 2017 tog mitt första heltäckande blodprov - där jag testade det mesta som går att se i ett blodprov via ett standardlabb fick jag en chock. Jag hade ju en massa avvikande provsvar. Jag som trodde att jag var frisk som en nötkärna. Jag försökte snabbt vända det hela till något positivt och se vilken otrolig förbättringspotential det fanns.

Beställ en hälsoplan idag

 • I samarbete med läkare och forskare
 • Unika blodtester i varje hälsoplan
 • Individanpassad hälsoplan utifrån dina provsvar
Läs mer

Det här är vad blodprovet visade:

 • Väldigt låga nivåer av Testosteron (manligt könshormon) - låg på 9 nmol/L
 • Förhöjda nivåer av Homocystein (vilket tyder på brist på B-vitaminer) - låg på 15 μmol/L
 • Väldigt låga nivåer av B12 - låg på 120 pmol/L
 • Låga nivåer av Ferritin (kroppens järndepåer) - 45 μg/L
 • Låga nivåer av Hemoglobin - låg på 135 g/L
 • Låga nivåer av Erytrocyter (röda blodkroppar) - låg på 4,3 10e12/L

När jag började prata med kunniga personer som visste mer så började jag förstå hur allting troligtvis hängde ihop. Låga värden av B12 och Järn är en vanlig kombination (40% av alla med lågt B12 har också lågt järn). B12 och Järn är nödvändiga för att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar. Min blodbrist berodde alltså på brist av B12 och Järn, men tröttheten då? Jo det finns en tydlig koppling mellan trötthet och B12-brist, Järnbrist och blodbrist. Även lågt testosteron hos män kan leda till trötthet. Brist på B-vitaminer (som förhöjt Homocystein indikerar) kan också leda till trötthet.

Jag fick fler svar från ett blodtest och lite egen efterforskning under några dagar än jag fått på flera år inom sjukvården. Jag kände att jag fick makt över min situation - en fantastisk känsla. Jag kunde börja påverka någonting! Jag förstod snabbt att orsaken till brister på B-vitaminer, B12 och Järn berodde på att min kropp inte tog upp det ordentligt - för jag hade redan en väldigt god kosthållning. Jag behöver fortsätta jobba med matsmältning, förbättra tarmfloran och läka tarmen - det har jag gjort sen dess med fantastiska resultat. Jag har också hjälpt otroligt många vänner, familjemedlemmar och kunder att göra exakt samma sak - och de tackar mig idag för de insikter jag gett dem.

Jag måste verkligen rekommendera alla att ta ett blodprov och börja ta kontroll över sin hälsa. Jag är partisk, eftersom jag startat ett företag som hjälper människor med det, men det har förändrat och förbättrat mitt liv avsevärt och jag vill ge den gåvan till andra människor.