Kan man äta sig frisk från en kronisk sjukdom?

"Det kom som ett brev på posten, bokstavligt talat. Jag står förstenad i dörrposten mellan mysbelysningen i mammas och pappas sovrum och det kalla klinkergolvet i hallen; mellan friskhet och sjukdom. Jag står förstenad, men kan ändå känna hjärtat slå mig blodig, av vrede, inombords. Vad kunde jag gjort annorlunda? skriker jag, förtvivlat, lika högt som hjärtat slår hårt". 

Idag vet idag att jag då inte levde som jag nu “lär”. Men vem är väl jag att lära? Jag har ingen utbildning på området. Jag vill dela med mig av det som, efter nördande i näringslära, kroppens funktioner och tarmens betydelse för hälsan, varit livsavgörande för mig. Jag dela med mig av hur jag med funktionsmedicinsk hjälp läkt kroppen och blivit symptomfri från en kronisk sjukdom.

Det är fem år sedan läkarna på den lilla vårdcentralen i min hemstad sa att det var en tidsfråga innan min sköldkörtel skulle sluta fungera. Fem år sedan de sa att jag fått hypotyreos och att jag inom en snar framtid skulle vara i behov av levaxin, syntetiskt sköldkörtelhormon, resten av mitt liv.

Jag hade nyligen fyllt 22 år och trots att livet låg framför mina fötter kändes det som någon, eller något, just tagit det ifrån mig. Jag som under en längre period känt att något var fel var både förvånad och inte förvånad. Jag hade sedan flera år tillbaka magproblem läkarna kallade IBS. Dessutom hade jag ofta varit sjuk, trött och hade en stark olust till det mesta i livet. Likt morgondimman över åkrarna låg hjärndimman i mitt huvud. Skillnaden var att den liksom inte lättade vartefter dagen gick. Samtidigt kallades jag för hypokondriker eftersom åkommor som hudutslag, håravfall, hjärtklappning, ångest, bortdomnade armar och pigmentfläckar avlöste varandra.

Få ett längre liv med Smart Labz

  • Vårt mest omfattande hälsokontroll framtagen av läkare
  • 50 olika blodmarkörer
  • Få ett kvitto på att du mår bra, även på insidan
  • Individanpassad hälsoplan utifrån dina provsvar
Läs mer
Hälsoplan Lev längre

Kanske kan man säga att vårdens svar på min fråga "varför hände detta mig?" var ungefär som det icke-svar barn i förskoleåldern ger? Ett; “därför”. Lika trotsigt som ett barn vägrade jag godta det som svar. Av någon anledning var jag helt övertygad om att det måste finnas en orsak. En orsak jag sökte svaret på inom funktionsmedicin. 


Till skillnad från vårdcentralens "därför" sökte man där grundorsaken till mina symptom. Det gav mig ansvar och makt över min situation, men framförallt gav det mig hopp om framtiden och att få livet tillbaka. Där fann man att min autoimmunitet troligtvis beroende på läckande tarm. Ett tillstånd där tarmslemhinnan skadats och därför släpper igenom partiklar ut i blodbanan. Ett tillstånd vi sägs kunna orsaka genom att utsätta oss för gluten, socker, antibiotika, stress och genom vår livsstil i sin helhet. Ett tillstånd vi därmed proaktivt bör kunna undvika samt återställa genom individanpassad behandling. 

Några ynka veckor efter kostförändringar och kosttillskott anpassade efter mina behov, baserad på mina provsvar, lättade hjärndimman som skymt ljuset i livet. Mina sköldkörtelvärden stabiliserades till det normala vilket fick läkarna på den lilla vårdcentralen att leta efter de hakor de just tappat på det sterila plastgolvet i vitt.

Min hälsoresa har krävt mycket av mig. Den har krävt ansvar och disciplin. Den har krävt mycket av mig, men i gengäld givit mig livet tillbaka. Att ta ansvar kan ibland vara jobbigt, men det ger också möjligheter istället för att göra oss till offer och bäst av allt; det är värt det. Idag är jag helt övertygad om att det där brevet på posten våren 2015 är det absolut bästa som hänt mig. Det var omöjligt att se då, men idag är jag övertygad om att jag genom min livsstil undviker en mängd livsstilsrelaterade sjukdomar. 

Trots att det gått fem år sedan dagen i mammas och pappas dörrpost har jag aldrig varit i behov av levaxin. Mina sköldkörtelvärden har varit stabila, kroppen symptomfri och vårdcentralen ser inga behov av kontinuerliga kontroller. När mina provsvar från Smart Labz kom för ett par veckor sedan grät jag till de fina blodvärdena. Grät för att jag åstadkommit detta och för att jag idag har en fantastisk hälsa.

Jag vet att jag för fem år sedan inte levde som jag nu “lär” och  även om jag vet att jag inte är någon att lära, vill jag göra det. Jag vill dela med mig av det som, efter noggrann efterforskning av näringslära, kroppens funktioner och tarmens betydelse för hälsan, varit livsavgörande för mig. Jag vill inte skuldbelägga någon. Endast understryka möjligheterna det egna ansvaret kan skapa om vi väljer att ta det. Jag vill inge hopp till dig som lider och visa på alternativa möjligheter för dig som inte gör det; att arbeta proaktivt för att heller aldrig behöva göra det. För jag vill inte låta varken mig själv eller någon annan någonsin behöva ställa sig frågan jag behövde göra. Jag hoppas att alla istället ställer sig frågan “vad kan jag göra annorlunda nu för att undvika att bli sjuk i framtiden?” Låt det inte komma som ett brev på posten. Ta ansvar över din egen hälsa. För vad ägnar du helst din tid åt; friskvård eller sjukvård?

Se vår hälsoplan för sköldkörteln

  • Lär dig mer om din sköldkörtel och dess funktion
  • 34 olika blodmarkörer
  • Framtaget av/med läkare och forskare
  • Individanpassad hälsoplan utifrån dina provsvar
Läs mer
Hälsoplan sköldkörtel illustration