Trädgårdstider i SVT uppmärksammar blodprover

Trädgårdstider är ett program i SVT där fyra härliga individer strålar samman och ger tips för trädgården och lagar mat. Denna säsong har de också ett tydligt fokus på hälsa – och i det senaste avsnittet testar de sin hälsa med hjälp av ett blodprov.

Går det att se hur man verkligen mår genom ett blodprov? Och hur gick det för personerna som testade sin hälsa? Vi har gjort en genomgång och berättar om vår syn på blodprover och resultaten i avsnittet.

Att se hur man egentligen mår

Innan personerna i Trädgårdstider tittade igenom sina provsvar säger de förväntansfullt ”nu skulle vi få se hur vi verkligen mådde”. Går det att se hur man verkligen mår genom att göra ett blodprov? Både ja och nej. Ett blodprov mäter många viktiga områden kopplat till ens hälsa, men är bara en viktig pusselbit i jakten på en hälsa i världsklass. Ett blodprov måste alltid kompletteras med information om en persons levnadsvanor, sjukdomshistoria och även andra tester för att ge en så korrekt bild som möjligt.

Vad som går att se i ett blodprov

De vanligaste sakerna man tittar på i ett blodprov är:

 • Immunförsvar
 • Inflammation
 • Sköldkörtel-, stress- och könshormoner
 • Vitaminer och mineraler
 • Blodsockernivåer och insulinresistens
 • Blodfetter
 • Blodvärden
 • Lever- och njurmarkörer

Inom sjukvården finns det referensintervall för vad som är normalt och inte. Vi på Smart Labz tycker att dessa intervall är för breda och att många värden inom intervallen som anses vara normala ändå kan tyda på ohälsa. Vi tycker det är viktigt att följa sin hälsa över tid och förstå vad som är normalt för varje individ. En vanlig läkare på en vårdcentral säger ofta ”allting ser bra ut” om det är inom referensintervallet. Vi hjälper människor att få reda på vad som skulle vara mer optimala värden för just dem.

Beställ en hälsoplan idag

 • I samarbete med läkare och forskare
 • Unika blodtester i varje hälsoplan
 • Individanpassad hälsoplan utifrån dina provsvar
Läs mer

Resultaten i programmet

Tyvärr berättar inte deltagarna i Trädgårdstider jättemycket om sina provsvar för tittarna. Men det finns flera intressanta saker som sägs:

”Mina triglycerider ligger förhöjda, igen!” säger John varpå Pernilla svarar ”det är kakor, det är din kakmarkör”.

Triglycerider är ett form av blodfett. Förhöjda nivåer av triglycerider kan leda till förfettning av levern (fettlever) och ökar risken för åderförkalkning. Ett högt sockerintag kan leda till förhöjda nivåer av triglycerider, så Pernillas teori om att det är en kakmarkör kan faktiskt stämma. Det verkar dock som att John behöver hjälp att förstå allvaret i detta.

”Första åtgärden vid höga blodfetter är alltid en god kosthållning och regelbunden motion” är läkarens kommentar.

Vilken tråkig och intetsägande kommentar tycker vi! Vad innebär egentligen en god kosthållning? Och vad innebär regelbunden motion? Vi vet inte om det bara var triglyceriderna som var förhöjda eller om även hans kolesterolvärden var förhöjda. Oavsett så behövs det bättre råd än de som ges.

”Jag kanske dricker för lite alkohol” säger Pernilla om sitt låga levervärde.

Det finns många levervärden som kan vara intressanta att undersöka, exempelvis albumin, ASAT, ALAT och ALP. Även ferritin (inlagrat järn i kroppen) är en markör kopplad till leverns funktion. Levern är ett av våra reningsorgan och det är väldigt viktigt att den fungerar som den ska. Här verkar det återigen som att de inte fått tillräcklig information om vad det kan bero på och vad åtgärden bör vara.

Och nej, det har inte att göra med att du dricker för lite alkohol Pernilla.

”Jag har normalt testosteron för min ålder” säger John.

Testosteron är det manliga könshormonet. Vi vet inte exakt vilken nivå Johns testosteron ligger på, vi får endast veta att det ligger normalt. Men vad är normalt för John? Testosteron minskar normalt med åldern, men det finns många män som trots hög ålder har väldigt höga testosteronnivåer vilket kan ha många positiva hälsoeffekter. Genom att anpassa träning, kost och övrig livsstil för att optimera sina testosteronnivåer kan man göra underverk med sina testosteronnivåer även på ålderns höst.

”Jag var något förskräckligt urbota lagom” säger Pernilla.

Att vara lagom är ju inte roligt. Vi på Smart Labz upplever att många människor inom vården idag just placeras i facket lagom och det skapar problem. Vi anser inte att det finns något lagom utan att det nästan alltid finns bättre eller sämre. Vi träffar många människor som upplever en frustration över att de placeras i facket lagom och får höra från sin läkare att ”allt ser bra ut, du verkar frisk”. Innerst inne vet de att de har en väldigt stor förbättringspotential, och därför söker de sig ofta till oss i stället för att göra sina blodprovet.

Det finns inget som är lagom, alla människor är olika samt har olika förutsättningar och behov för att må så bra som möjligt.

Vi ser positivt på framtiden och att fler människor börjar se potentialen och vikten i att mäta sin hälsa kontinuerligt.

Läs mer om Smart Labz hälsoplaner