Trött hela tiden - Vad försöker kroppen säga dig?

Känner du dig trött hela tiden? Du är inte ensam. Faktum är att vi alla känner oss trötta ibland. Vissa människor känner sig konstant trötta hela tiden, men för andra kommer tröttheten väldigt plötsligt. Många som lider av trötthet tror att de blivit dömda till ett liv i trötthet, men är det verkligen så? Och vad kan du som känner dig trött göra åt saken? Med den här artikeln vill vi ge hopp till alla de som känner sig konstant trötta.

Vad betyder trötthet?

Trötthet är i grunden en känsla - vi känner på ett visst sätt och vi kopplar den känslan till att vi är trötta. Att vara trött betyder olika saker för olika människor. Om du funderar över trötthet en stund så finns det olika sorters trötthet som också betyder olika saker. Att vara trött på kvällen är en slags känsla, att vara utmattad dagtid en annan. Att vara trött på en annan människa är en känsla och att vara trött på livet en annan.

Vi människor kan, till skillnad från djur, sätta oss över våra känslor, trycka ner våra känslor och välja att inte lyssna på signalerna som vår kropp ger. Det finns en styrka i det, men det kan också skapa problem.

Börja lyssna på din kropp, vad den säger till dig och vad du innerst inne behöver. Trötthet är en signal att du ska göra något annorlunda än du gör nu!

Obalans mellan stress och återhämtning

Så fort vi vaknar börjar vår kropp, genom binjurarna, producera kortisol (stresshormon). Kortisol får oss helt enkelt att komma upp ur sängen. I dagens samhälle pratar vi om stress så mycket att folk börjar få dåligt samvete så fort de stressar. Få inte det. Stress är lika naturligt som att vi behöver gå på toaletten. Utan stress skulle vi inte få något gjort, och en stor anledning till att människor känner sig trötta är att de är rädda för att stressa. Låter det konstigt? Tänk dig själv: Du är rädd för att göra det som du innerst inne vet att du borde göra, vilket skapar en enorm inre stress. Om du istället skulle stressa kroppen genom att göra det, skulle du till fullo kunna slappna av och bygga upp mer energi för att åstadkomma mer saker nästa dag. Så var glad att du har förmågan att kunna stressa, till skillnad från den stora mängd människor som kört så pass hårt att de gått in i väggen och blivit kroniskt utmattade. 

Det viktiga är balansen mellan stress och återhämtning. Att stressa med kvalité och att återhämta sig med kvalité.

Boosta din dagliga energi

  • Lär dig mer om vad som påverkar din energinivå
  • Mät faktorer kopplade till trötthet
  • 33 olika blodmarkörer
  • Kost och livsstilsråd för mer energi
Läs mer
Hälsoplan Energi illustration

Är du nyfiken på hur din balans ser ut mellan stress & återhämtning?

Näringsbrister

Näringsbrister är en stor orsak till trötthet. Näring i form av viktiga vitaminer och mineraler spelar en viktig roll i skapandet av energi i vår kropp. Om kroppen inte har rätt bränsle kommer den inte att kunna skapa energi som den vill, och istället behöva lägga energi på att rensa ut saker som inte ska finnas i kroppen. Det skapar trötthet.

Vill du veta mer om vilka näringsbrister som kan orsaka trötthet?

Lyssna på kroppen

Kroppen är smartare än dig - acceptera det. Om du lyssnar på den kommer den att guida dig till rätt handlingar, rätt mat och rätt människor. Att lära sig att lyssna på och förstå sin egen kropp är en konst. Det går att träna upp förmågan att kommunicera och lyssna på sin egen kropp. Det viktiga är att börja med att ge den det den behöver.