Det moderna sättet att få ut mer av livet

I dagens samhälle blir det svårare och svårare att bibehålla en god hälsa. Det blir svårare att komma undan vardagsstressen, hinna med saker och att ta hand om sig själv. Det blir också svårare att veta vad som är rätt eller fel när vi blir överösta med hälsoråd. Vilken träningsform är den bästa? Vilken diet ska jag följa? Vad behöver egentligen min kropp för att må bra?

Jag tror inte att det finns någon metod som passar alla. Alla människor är olika och behöver lägga upp sitt liv och sina dagar på olika sätt. Alla människor har olika obalanser. Just det - obalanser.

I grunden handlar allt om balans. En person som kör för hårt blir på sikt utbränd, en person som inte vågar ta ut sig blir deprimerad. En dålig hållning beror på obalans då varje muskel har en antagonist (motsats). Varje näringsämne i kroppen har också en antagonist - ta magnesium och kalcium till exempel, som samverkar för att skapa balans. Stress är essentiellt i en människas liv, men när vi börjar fuska med återhämtningen blir det obalans. Alla människor har obalanser och nyckeln till en god hälsa är att förstå vilka obalanser man har. Hur ser min livsstil ut? Var lägger jag energi och fokus? Hur äter jag, hur tänker jag och hur rör jag mig? Vilka resultat skapar min livsstil i form av sömn- och återhämtningskvalité, näringsobalanser, tarmflora och hjärnaktivitet?

Vi lever i en utmanande, men ändå fantastisk tid. För den som är nyfiken och vill ta ansvar för sin hälsa är möjligheterna enorma. Det är lättare än någonsin att få tillgång till mat och kosttillskott av hög kvalité och information om hälsa. Med modern teknik går det att mäta hälsofaktorer och förebygga ohälsa på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. Medvetenheten hos dagens befolkning ökar för varje dag som går - ändå är det så få som gör någonting åt ohälsan som ökar. Det går att göra liknelsen med pengar. I hela världen ökar klyftorna - de rikare blir rikare och de fattigare blir fattigare. På samma sätt är det med hälsan. De ohälsosamma blir än mer ohälsosamma och de hälsomedvetna blir mer och mer hälsosamma. Hur kan vi göra något åt folkhälsan när möjligheterna är så stora, när det finns så mycket pengar att spara och en så otroligt mycket bättre värld att skapa?

1. Vi behöver börja ta ansvar själva

Allt fler människor börjar förstå att om jag vill ha en god hälsa måste jag skapa det själv. I det nya IT-samhället kan vi inte längre räkna med att staten och välfärden ska ta hand om oss. Sjukvårdssystemet kan inte hjälpa dig att förebygga sjukdomar - men är fantastiska på att bota akuta trauman (som hjärtinfarkter och brutna ben). Pensionssystemet kan inte längre trygga din ekonomi när du blir gammal - det behöver du göra själv. Tiden är också förbi där en akademisk utbildning garanterade att du satt säkert på arbetsmarknaden - du behöver fortsätta utbilda dig på egen hand i ett allt mer föränderligt samhälle.

När du bestämt dig för att ansvaret ligger hos dig själv - då kan din resa börja mot en hälsa i världsklass.

2. Sluta fokusera på sjukdomar och börja fokusera på hälsa

Jag skänker inte pengar till cancerfonden, jag köper inga “fuck cancer” armband och jag tittar inte på rosa bandet galan. Jag stödjer med glädje kostfonden, köper strumpor med broccoli på och följer influencers som lever ett hälsosamt liv.

Livet fungerar som så att det vi fokuserar på växer. Om vi letar sjukdomar och förbannar sjukdomar kommer de att bli fler. Varje gång vi läser om cancer, ser en sjuk människa eller associerar någon med sjukdomar sker kopplingar i vår hjärna. Av att i åratal träffat och frågat hälsosamma människor hur det gör för att vara hälsosamma har jag märkt att alla lägger all sin energi på att leva, tänka och frodas i hälsa. De mest ohälsosamma och sjuka människorna jag träffar är de som konstant går runt och oroar sig, är rädda för att vara sjuka, pratar om sjukdomar, läser nyheter om sjukdomar och tycker synd om sig själva när de blir sjuka.

Om du vill bli rik, inte skulle väl du studera hur de fattigaste människorna gör för att vara fattiga? Nej det är klart - du skulle titta hur de rika gjort för att vara rika och kopiera det de gjort. Varför tittar vi inte på vad världens mest hälsosamma män

3. Öka din medvetenhet

Det vi mäter i livet kommer automatiskt förbättras. Where focus goes, energy flows. Idag finns det stora möjligheter att hålla koll på din hälsa och mäta faktorer som på sikt kan leda till sjukdomar. Det går att mäta stress- och återhämtningsbalans, sömnlängd, sömnkvalité, aktivitetsnivå, inflammation, hormonobalanser, tarmflora, näringsobalanser, tungmetaller, andning, syresättning, blodfetter, konditionsnivå, psykisk ohälsa, hjärnaktivitet, blodsockernivåer, förbränning och än mer. Att mäta saker leder till ökad medvetenhet, ökad medvetenhet leder automatiskt till förbättringar och ny kunskap att använda sig av.

Vad mäter du idag? Hur ser din hälsostatus ut?

4. Individanpassade åtgärder

Idag finns det större möjligheter än någonsin att få hjälp och råd anpassade för just dig. Det gäller shopping, vad du ska äta till lunch, vilken elscooter du vill köra på stan och vilken aktiefond du ska spara i. Samma sak gäller hälsa - även om området ligger en bit efter. Sjukvårdssystemet går ut på att ge alla människor med samma symptom samma åtgärder - det kallas läkemedel. Det är en utdöd modell som aldrig har lett till långsiktig hälsa och aldrig kommer att göra det. Läkemedel har en funktion, men inte som långsiktig lösning. Istället handlar framtiden om att i större utsträckning hjälpa varje individ att lägga sitt eget hälsopussel och skräddarsy åtgärder. Det handlar om att förstå det grundläggande problemet - något som exempelvis österländsk medicin från Kina och Indien förstått i tusentals år.

Alla människor är unika och behöver unika strategier för en optimerad hälsa - det är möjligt idag.

Framtiden är här och det är dags att börja ta vara på möjligheterna.

För mer livskvalité.
För världen.