“Därför behöver flera krångla mera”.


“Du behöver inte krångla till det. Det räcker att du äter vanlig mat för att få i dig den näring du behöver. Vi har ju ätit detta i alla tider”. En naturlig sägning i ett onaturligt samhälle? Stämmer det verkligen att vi ätit det vi äter idag i alla tider och vad innebär egentligen “vanlig mat”? 

Vi människor är däggdjur. På stenåldern var vi jägare och samlare. För att få i oss näring var tvungna att jaga, fiska och samla vår föda. Det krävde vår energi och gav oss detsamma i gengäld. Vi fyllde kroppen med näring för att överleva. Idag äter vi istället för att bli mätta och mycket av det vi äter tar, på sikt, livet av oss.

Undersökningar visar att rätter som spagetti med köttfärssås, kyckling med ris eller potatis samt korvstroganoff toppar listorna över vad vi i Sverige främst äter. Vårt leverne fyller haven med miljögifter och djuren vi äter med antibiotika. Brödet i matbutikerna består till stor del av socker och dess innehåll av gluten har ökat avsevärt de senaste åren. Samtidigt tycks påsarna för lösviktsgodis ha vuxit sig allt större. I samma utsträckning verkar matbutikernas avdelningar för frukt och grönt blekna i förhållande till de välfyllda hyllplanen av färgglada drycker. Där finns mycket läsk och det finner jag mycket läskigt. 

Trots att vi är lyckligt lottade som tillhör den delen av världens befolkning vilken har en obegränsad tillgång på mat tycks vi också vara den delen av befolkningen som tar lika lätt på livet som om det var just en lott? Faktum är organisationen “EAT Foundation” nyligen gått ut med att 90 procent av de mest hälsosamma dieterna för barn återfinns i Afrika. Afrika som vi sällan förknippar med det välstånd vi har i västvärlden? I västvärlden där vi till följd av ett högt energiintag med låg näring är överviktiga, men ändå undernärda. Den näringsfattiga maten medför även att vår tarmflora, liksom våra jordar, utarmas och att vi lider brist på både vitaminer och mineraler. 

Kanske är det inte “trots” att vi har en överdriven tillgång på mat som ohälsan ökar, utan “för att” vi har det?  Vår reptilhjärna, utformad att känna igen ätbara frukter genom dess söta smak och hindra oss från att dö i svält genom att mana oss att sätta i oss det vi kommer över, är fantastisk; i sitt ursprungliga sammanhang. Till skillnad från vår omgivning och vår tillgång på mat har hjärnan inte förändrats märkbart de senaste 10 000 åren. Den ger oss fortfarande samma signaler som när vi var jägare och samlare. Därför behöver vi lära oss att tygla vår hjärna. För att inte tillhöra det som är normalt idag. För att normalt är övervikt, fetma, livsstilsrelaterade sjukdomar och för tidig död. 

Det är helt normalt att åka bil eller kommunaltrafik till jobbet trots att du endast har 5 kilometer dit. Det är normalt att sitta ner och arbeta på ett kontor eller vid kassan i en matbutik. Det är normalt att fylla matlådan med spagetti, köttfärssås och sötad ketchup. Att ta en chokladbit efter maten eller en köpt smörgås och sötad yoghurt till mellanmål. Det är normalt att ständigt fika och att äta tacos med köpt kryddmix, sås, bröd, chips och isbergssallad en fredagkväll. Det är normalt att dricka juice och att fira veckoslutet med en stor påse lösviktsgodis som räcker både för helgen och starten av påföljande vecka. Det är normalt, men det är inte samma sak som att det är naturligt. 

Det är inte naturligt för oss människor att fylla kroppen med dessa näringsfattiga, sockerrika och konstgjorda produkter. Vill vi hålla kroppen frisk, psyket välmående och låta livet bli långt behöver vi kanske “krångla till det”. Kanske behöver vi faktiskt ifrågasätta begreppet “vanlig mat” och istället äta det som anses ovanligt?

Att krångla till det innebär inte att det är krångligt. Det innebär att välja annorlunda för att skapa en högre standard för sig själv och för livet. Att förändra det som normaliserats.

Att bryta vanor kan till en början upplevas som utmanande, men låt inte din listiga reptilhjärna vinna över dig. Ta ansvar och programmera om den till din fördel. Kraften att förändra, som tragiska sjukdomstillstånd kan ta fram hos dig, har du redan nu. Använd den kraften och skapa förändring redan idag. Det är du värd! 

Du behöver testa annorlunda för att känna skillnad. Det är vad som på sikt kommer att motivera dig att fortsätta i rätt riktning. Det är vad som kommer få dig att må bra, på riktigt. Med tiden kommer dina vanor att normaliseras och varken du eller din omgivning kommer att uppleva dig som “krånglig”. Du kommer att läsa att rätter som spagetti med köttfärssås, kyckling med ris eller potatis samt korvstroganoff toppar listorna över vad vi i Sverige främst äter, rynka på näsan och ifrågasätta huruvida det stämmer. För att det inte längre är normalt för dig när det blivit naturligt att äta naturligt. 

Därför behöver du krångla till det - för att livet är alldeles för kort för att slösas bort! 

Att äta tillräckligt med energi, tillräckligt stor mängd eller att äta “vanlig mat” är inte detsamma som att du får i dig tillräckligt med näring. För detta spelar flera faktorer in. Dels vad du äter, men också hur du äter och hur du lever i övrigt. Till följd av att våra jordar utarmats på mineraler innehåller även grönsakerna mindre mängd näring än tidigare. En skadad tarmflora kan även medföra att du, även om du äter näringstäta råvaror, inte kan tillgodogöra dig den näringen. 

För att ta reda på hur din näringsstatus ser ut och vad just du behöver förändra i ditt liv kan du mäta dina värden genom hälsotester. Därmed får du en individanpassad plan för hur du kan optimera din hälsa. Du slipper därmed riskera att köpa onödiga kosttillskott och kan gå direkt på det som just du behöver.