Vad är östradiol?

Östradiol är en av de tre vanligaste formerna av könshormonet östrogen. Det är också det viktigaste av dessa tre och det hormon som mäts vid provtagning. Östrogen produceras på flertalet olika ställen i kroppen och påverkar olika organ och vävnader hos både kvinnor och män. Östrogen är viktigt för vår bentäthet. Det påverkar även vår inlärningsförmåga samt vårt minne positivt samtidigt som det skyddar vårt hjärt- och kärlsystem, kontrollerar vår ämnesomsättning och inverkar på vårt immunsystem. Hos kvinnor är det även viktigt för att fortplantningssystemet skall fungera. Hos kvinnor produceras majoriteten av hormonet östradiol i äggstockarna. Det produceras även mindre mängder av hormonet i fettvävnaden och binjurarna. Hos män produceras det i testiklarna. Hos fertila kvinnor varierar nivåerna av östradiol under menscykeln. Då hormonet FSH, follikelstimulerande hormon, reglerar och regleras av östradiol samt påverkas av menscykeln behöver en analys av båda dessa hormon genomföras.

Varför behöver man analysera östradiol?

En analys av östradiol kan användas för att avgöra aktiviteten i äggstockarna. Detta hormon kan också analyseras vid utebliven menstruation, vid utredning av infertilitet eller för att undersöka huruvida en kvinna är nära klimakteriet eller menopaus.

Förhöjt värde

Hos överviktiga kvinnor efter menopaus, alternativt i samband med en överfunktion i sköldkörteln kan måttligt förhöjda nivåer förekomma.

Lågt värde

Hos kvinnor efter menopaus eller hos kvinnor där båda äggstockar opererats bort anses ett lågt värde vara naturligt förekommande.